Děti pracují s mačetami, do školy nechodí. Jak také vzniká čokoláda

23.04.2023

Výrobci čokolády stále častěji ujišťují své zákazníky, že jejich výrobky jsou udržitelné. Agentura Bloomberg ale nedávno upozornila, že velká část produkce kakaa má ale stále k udržitelnému rozvoji daleko. „Farmáři vůbec nevědí, co se s kakaem děje,“ říká v rozhovoru pro iDNES.cz Jiří Hejkrlík z Fakulty tropického zemědělství České zemědělské univerzity v Praze. Ten při své práci africké země několikrát navštívil.
Děti pracují s mačetami, do školy nechodí. Jak také vzniká čokoláda

Pokud si koupím čokoládu v obchodě, jak velká je šance, že kakaové boby, ze kterých je čokoláda vyrobena, pochází z Afriky?
Hodně vysoká. Pobřeží Slonoviny a Ghana jsou dva největší producenti a vývozci kakaa na světě. Čím dál více se ale výroba kakaa rozšiřuje i do dalších zemí, jako je třeba Nigérie v západní Africe, ale také do Indonésie, Latinské Ameriky, Bolívie. U čokolády se ale původ bobů těžko určí, na burzách se většinou všechny kakaové boby smíchají dohromady.

Děti pracují celý den, nechodí do školy, pracují s mačetami. Je to těžká a nebezpečná práce. Za minimální mzdu a nebo bohužel často úplně zadarmo.

Článek je součástí iDNES Premium. Více informací na webu iDNES.cz