Guláš se šesti? Stopka v práci na dvě hodiny. Jak mají jíst lidé z kanceláří

22.09.2025

Ráno nesnídáme, k obědu se nacpeme hamburgerem s hranolky a dvě hodiny potom zaháníme spánek kávou a čokoládou. Večer zjistíme, že jsme se za celý den nenapili. Velká část lidí z kanceláří dělá během dne jednu stravovací chybu za druhou.
Guláš se šesti? Stopka v práci na dvě hodiny. Jak mají jíst lidé z kanceláří

Tato kratičká scénka se skutečně stala: „Co si dáš?“ houkne na mě číšník v jedné zapadlé dělnické hospůdce v pražských Holešovicích. V lokále jsem poprvé, a tak mě takhle zostra nabídnuté tykání na vteřinu překvapí. Házím to ale za hlavu a poroučím si guláš.

Následuje rychlý dialog: „Kolik knedlíků?“ „Stačí čtyři.“

„Dávám od šesti vejš.“ „To nesním,“ protestuji, ale rázovitý hostinský už přináší řádně naložený talíř. Když pak šestým knedlíkem vytírám zbytky omáčky, poklepe mi na rameno a utrousí: „Tak vidíš!“

Oběd prvotřídní, zážitek k nezaplacení. Jenže zpátky u počítače upadám do těžké letargie a následující dvě hodiny se marně nutím k práci.

Pauza na oběd má ostatně podle odborníků ještě další význam než jen doplnit energii.

Článek je součástí iDNES Premium. Více informací na webu iDNES.cz