Nezdaněné spropitné jako motivace. Gastronomie volá po nových pravidlech

25.09.2025

Spropitné tvoří významnou část příjmů zaměstnanců v české gastronomii, ale často není evidované nebo podléhá zdanění. Gastronomové proto chtějí zavést pravidla, která by dýško proměnila v transparentní a nezdaněný příjem. Nový systém by pak mohl pomoci řešit nedostatek pracovníků a motivovat lidi k návratu do gastronomie.
Nezdaněné spropitné jako motivace. Gastronomie volá po nových pravidlech

V současné době se v gastronomii pohybuje asi 100 tisíc lidí, po covidu však stále chybí v oboru 15 až 17 procent pracovníků. Podle Luboše Kastnera z Hospodářské komory je to kvůli tomu, že číšník na papíře vydělává méně, než ve skutečnosti dostává.

Když dáte číšníkovi dýško přes kartu, zůstane mu jen část, zbytek spolykají daně. Proto jsme zákazníky naučili dávat spropitné v hotovosti, je to nejférovější způsob.

Sylvio SpohrCafé Louvre

Článek je součástí iDNES Premium. Více informací na webu iDNES.cz